Zbyslavice - Zjednodušená verze stránek
Nastavení velikosti písma
+

Melounový den v knihovně

Cílem této aktivity bylo dětem i dospělým vzbudit zájem o návštěvu místní knihovny, nabídnout jim třeba o prázdninách trávení volného času zde u šálku čaje, čtení knih nebo využít možnosti s kamarády zahrát si různé deskové hry. Dalším cílem bylo ukázat méně známou kuchařskou techniku-food carving.

Ve čtvrtek 29.června 2023 proběhl Melounový den v místní knihovně. V průběhu dopoledne se zde vystřídaly  se svými pedagogy žáci základní školy nakonec dorazily i děti z mateřské školy. Postupně si prohlédli prostory knihovny, paní učitelka děti seznámila s původem  historií pěstování melounů, dozvěděli jsme se také mnoho dalších zajímavostí.

Tlogo MSKato aktivita byla finančně podpořena z rozpočtu Moravskoslezského kraje v rámci projektu Společně utváříme Zbyslavice. 

 


Věděli jste, že

  • slovo meloun pochází z řečtiny a v překladu znamená „velké jablko“
  • že MELOUN je nesprávně považován za ovoce. Patří totiž podobně jako například okurka, tykev nebo cuketa mezi zeleninu do čeledi tykvovitých - na rozdíl od nich se ale konzumuje stejně jako ovoce.
  • melouny se pěstovaly již před 4 000 lety v Persii a Egyptě. Dokazují to různé archeologické nálezy, fosilie vodního melounu v Egyptě nebo také na nástěnných malbách v Pompejích.
  • melouny se později přes jihovýchodní Indii dostaly až do Evropy. V 15.století se objevily ve městě Cantalupo nedaleko Říma, a v roce 1495 je poprvé ochutnali ve Francii. Španělé je pak převezli i za oceán až do Nového světa

Melouny se rozdělují na dva základní druhy

MELOUN VODNÍ - Lubenice obecná - latinsky Citrullus lanatus,anglicky watermelon,francouzsky pastèque (melon d´eau), italsky cocomero, německy Wassermelone nebo španělsky sandia (melón de aqua).

MELOUN CUKROVÝ - Žlutý meloun - latinsky Cucumis melo, anglicky Melon (sweet melon), francouzsky melon, italsky melone, německy Zuckermelone nebo španělsky melón.

záložkaSkupinky dětí si pak na připraveném venkovním posezení mohly vyrobit z papíru melounovou záložku do knihy,

 

 

 

 

 

ochutnávkaZ předem připravených nakrájených různých druhů melounů, si postupně děti vyráběly špízy a tak mohly ochutnat, jak tyto druhy mají chuť.

Dopolední výukový program byl paní učitelkou Eliškou skvěle připraven a moc jí za výchovnou lekci děkujeme.

 

 

Odpoledne od 15:30 probíhal další kurz, především ve zručnosti, účastníci si mohli vyzkoušet techniku vyřezávání ovoce tzv. food carving. Šikovný lektor pan René Chmelař nám dva vyřezané melouny přinesl. Další pak vyřezával během kurzu. Děkujeme za Váš zájem a účast. V podobných aktivitách chceme i nadále pokračovat, těšíme se na všechny.

 

Datum vložení: 29. 6. 2023 20:16
Datum poslední aktualizace: 4. 7. 2023 8:24
Autor: Regína Vřeská